Arttér: két millió buborék

2015-08-26

Igazán pezsgő volt az idei évadzáró arttér-est a Lézerpont Látványtárban, ami nemcsak a finom buborékos italnak volt köszönhető – amelyet a Kreinbacher Birtok jóvoltából kóstolhattunk – hanem két születésnaposunknak is. Alkalmat a koccintásra Gojána Zsuzsa psychológus és Sándor Zsolt borszakértő köszöntése szolgáltatott. Bár a jelenlévő „házigazda” Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketing vezetője azt erősítette: bármely pillanat alkalmas pezsgőfogyasztásra.
Az évadzárót Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház operaénekese és partnere, Jenei Gábor, a Madách Színház művésze töltötte meg zenével: többek között Verdi Traviata című vígoperájának Pezsgő duettjét is elénekelték.
A pezsgőkészítés rövid történetét vázolta, majd az ital készítésének, fogyasztásának titkaiba vezetett be Prisztavok Zoltán, aki elmesélte azt is, hogy mi a különbség a pezsgőmárkák között, az eltérő előállítási eljárásoknak köszönhetően. Megtudtuk, hogy mitől kellően kifinomult egy ital. A későbbiekben pedig a marketing-szakember, - aki egyébként történész - praktikus tanácsokkal látta el a jelenlevő hölgyeket és urakat azt illetően, hogyan nyissunk ki könnyedén és szakszerűen egy üveg pezsgőt.
Tepliczky István, a Herman Labor vezetője vázolta a buborékképződést és magyarázatot kaptunk arra is, hogy miben rejlik a pezsgősüveg és pohár lényege.
Dr. Szilágyi Lászlótól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvosa a pezsgő élettani hatásait boncolgatva választ adott arra is, hogy miért okoz mámort a pezsgő. A humort sem nélkülöző eszmefuttatásból kiderült, hogy „A pezsgő az egyetlen drog, ami nincs tiltva.”
Véleménye szerint az a nap, ami pezsgővel kezdődik, már nem lehet rossz.
Az est vendége volt Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő, a Miskolci Pezsgő Klub megalapítója, aki nemcsak a városban működtetett vip kezdeményezésről számolt be, hanem franciaországi élményeiről is pezsgő-témában. A politikus majd egy évtizedet élt Párizsban és volt alkalma feltérképezni a helyi szokásokat a pezsgőfogyasztás terén.
Kiss István, tokaj-hegyaljai borásztól és borszakértőtől megtudtuk, hogy mi is a különbség a pezsgő, habzó bor és gyöngyöző bor között. Illetve jóvoltából gyöngyöző bort is kóstolhattak a jelenlévők.
Az esten több Kreinbacher prémium pezsgő is gazdára talált. Többek között ajándék járt annak, aki tudta: kitől származik a ’pezsgő’ szavunk?
Nemcsak finom italok, hanem harapnivalók is kisérték a pezsgő élményt. Pezsgő- és eperkrémes süteményekkel és kaviáros /lazacos szendvicset kóstolhattak a vendégek a záró arttér esten.
A kivételesen színes évadzáró arttér alkalmat kínált a rendezvénysorozat támogatóinak emlegetésére is. Közöttük a házigazda Lézerpont Látványtár, az Expert Irodaház, a Bakery Pékség, a tapolcai Balajti Cukrászda, a Flores Virág, a Sándor Zsolt Organikus Pincészet segítette az estek létrejöttét. Projektmanager a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda.


.