Interjúalanyoknak! I.

Önből is lehet interjúalany! Talán találkozott is már újságíróval vagy forgató stábbal. Kérdezték is önt. Ha Ön merész, valószínű kötélnek állt. Azóta talán már meg is bánta, jobb esetben bezsebelte a párperces ismertséggel járó elismeréseket. A legtöbben azonban hanyatt-homlok elmenekülnek.

Riporteri munkám során gyakran kell utcariportot készíteni.  Így hívjuk azokat az interjúkat, amiket az „utca emberével” készítünk. Amikor az adott témában megkérdezzük a város lakóit, ők miként vélekednek egy-egy kérdésről.  Bevallom, nem egy hálás feladat, ezt valamennyi riporter kolléga nevében bátran állíthatom. Messziről kiszúrjuk a szórólaposokat, hangulatunktól függően néha megszánjuk őket és elvesszük az újabb papírfecnit, amit persze rögtön ki is dobunk. Én mondjuk a táskámban gyűjtöm, nem akarom vele megbántani a szerencsétlen napon ácsorgó embert, aki láthatóan legalább annyira utálja ezt a munkát, mint én. Persze ennek is oka van. Nagy ívben kerüljük el a kéregetőket is.  Megpróbálunk úgy tenni,mintha nem is látnánk őket.  Persze ez is típusfüggő. Egy pillanat alatt feltérképezem, kinek adom a pénzemet, ha adom.  Ha nem, akkor inkább gyorsabbra veszem a tempót.

Most képzeljék el azt a helyzetet, amikor puszta jelenlétükkel képesek kiüríteni egy utcát! Egy picit szórakoztató, de legalább annyira bosszantó is. Erre szerintem csak egy mikrofon és kamera képes. A kamera láttán változatos módon fogják menekülőre az emberek és csak gyanútlan, de leginkább figyelmetlen emberek sétálnak bele a „csapdába”, amiről hosszas fejtegetések után sem tudtam rájönni miért érzik annak az emberek.  Talán a hajukkal, vagy a ruházatukkal nincsenek aznap kibékülve, rossz lábbal keltek fel, sietnek. No de mindenki?! Száz emberből kilencvenöt? Az emberek jelentsük ki, nem szeretnek szerepelni, kivéve azokat, akik viszont mindenáron benne akarnak lenni a tévében. Integetnek, bohóckodnak na és persze messziről hallatják a véleményüket. Ők a kedvenceim. Bátrak, de csak messziről. Ők azok a kutyák, akik csak ugatnak. Akik harapnak is, azokat máshol találjuk. Folyt köv.!

 


.